Arbeidsmarktmonitor Q1-2023: meer banen en daling werkloosheid

Volgens het CBS heeft de Nederlandse economie in de eerste maanden van dit jaar een flinke klap gekregen. De export zakte fors in en de groei van de consumptie is tot stilstand gekomen. De krimp van de economie is groter dan in het najaar van 2022 toen een recessie dreigde. ‘Wij denken dat er een recessie komt in Amerika en in Europa’, aldus Albert Jan Swart van ABN Amro. ‘Maar de Nederlandse economie is nog behoorlijk sterk, hier verwachten we geen recessie(bron: Telegraaf).

Ook de Europese Commissie stelt haar vooruitzichten van begin dit jaar voor de Europese economie in 2023 iets naar boven bij. Door de ‘beter dan verwachte start van het jaar’ rekent de commissie op een groei in de eurolanden van gemiddeld 1,1 in plaats van 0,9 procent. Voor Nederland wordt een groei van 1,8 procent voorspeld, terwijl in februari nog werd uitgegaan van 0,9 procent groei dit jaar (bron: BNR). De reden dat de vooruitzichten naar boven zijn bijgesteld, zit hem volgens BNR’s huiseconoom Han de Jong met name in de daling van energieprijzen. ‘We zijn natuurlijk al een stukje op weg in het jaar, dus we weten wat er in de eerste maanden gebeurd is’, zegt hij. ‘Maar belangrijker bij de opwaartse herziening van de groeiramingen, is dat de energieprijzen fors gedaald zijn.’

Meer banen, daling werkloosheid
In het eerste kwartaal van 2023 is de werkloosheid licht afgenomen en het aantal banen opnieuw toegenomen. Er waren 2 duizend werklozen minder dan een kwartaal eerder en er kwamen 63 duizend banen bij. Het aantal openstaande vacatures bleef gelijk. Daarmee blijft de spanning op de arbeidsmarkt hoog. Tegenover elke 100 werklozen stonden in het eerste kwartaal 122 vacatures.

De werkloosheid daalde weer na een stijging in het derde kwartaal van 2022. Het aantal werklozen nam ten opzichte van het derde kwartaal af met 13 duizend naar 359 duizend. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. In het derde kwartaal was dat 3,7 procent. Het gaat bij werklozen om mensen die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn. De werkloosheid nam bij jongeren af naar 7,7 procent en bij 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen naar respectievelijk 2,9 en 2,5 procent.

Stabilisatie aantal vacatures
Eind maart stonden er 437 duizend vacatures open, net zoveel als aan het einde van het vierde kwartaal. Deze stabilisatie volgt op twee kwartalen van daling.

Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (85 duizend), de zakelijke dienstverlening (71 duizend) en de zorg (67 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Meer werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, minder zelfstandigen
In het eerste kwartaal van 2023 waren er 2,8 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Voor het CBS is dat iedereen zonder een vaste arbeidsovereenkomst, dus inclusief alle zelfstandig ondernemers.

Deze groep flexwerknemers is nu 64 duizend groter dan een kwartaal eerder en daarmee terug op het niveau van het tweede kwartaal van 2022. In dat kwartaal zette flinke daling in. Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie is in het eerste kwartaal van 2023 een fractie afgenomen en bedroeg 5,4 miljoen.

Het aantal zelfstandigen kromp met 17 duizend (- 1,1%) en kwam uit op 1,6 miljoen. Deze afname betrof volgens het CBS vooral zelfstandigen zonder personeel.

Over Inspire
Inspire is een gespecialiseerd uitzendbureau en (offshore) outsourcing specialist voor de office & klantcontactsector. Wij helpen organisaties met hun capaciteit en prestatie vraagstukken binnen hun klantcontact omgeving (van front-tot backoffice tot helpdesk) en het optimaliseren van klantcontact processen. De dienstverlening loopt uiteen van recruitment, uitzenden en opleiden van klantcontact personeel tot aan (offshore) outsourcing.

Het nieuwste van ons blog

Inspireer je met onze nieuwste blogposts

Comfort Partners en Inspire Suriname: volledige integratie van processen, organisatie en systemen!

In 2023 maakte installatiebedrijf Comfort Partners, onderdeel van een zeer grote bedrijvengroep, de stap naar...

McKinsey waarschuwt voor extreme arbeidskrapte: Groei offshore-dienstverlening?

De huidige krapte op de arbeidsmarkt kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse economie, waarschuwt...

Inspire event: ‘The Future of Sourcing’

Op donderdag 16 mei organiseert Inspire in samenwerking met WFM-expert Stratex een kennissessie over de...

Waarom kiezen voor Inspire?

De specialist in klantcontact die uw zorgen uit handen neemt!