Informatie rondom de Coronacrisis

Veelgestelde vragen werknemers

Het Coronavirus houdt het hele land in haar greep. We begrijpen dat je hierdoor met veel vragen zit.  Op deze webpagina hebben we daarom de meest gestelde vragen uitgewerkt vanuit onze Uitzendkrachten. Deze pagina wordt continu bijgewerkt, blijf hem dus volgen.

Elke werknemer van Inspire heeft ruim voor aanvang van de crisis het Inspire Coronaprotocol voor werknemers ontvangen. Kun je deze niet meer vinden? Klik dan hier om het document te downloaden.

Mogen werknemers een geplande vakantie intrekken en moet de Opdrachtgever/Werkgever  hieraan meewerken? 

Je kunt als  werknemer natuurlijk in goed overleg de vakantie intrekken of verplaatsen, maar dit is niet voor iedere organisatie mogelijk. In dit geval is Inspire niet verplicht om in te stemmen met een verzoek tot intrekking/verplaatsing van de vakantie van de werknemer. De vakantie was op het initiatief van de werknemer aangevraagd, en als deze is goedgekeurd door Inspire en haar Opdrachtgever, dan mag Inspire deze dagen afboeken ongeacht of de werknemer zijn reis wel of niet kan maken.

Veel Werkgevers en Opdrachtgevers zijn bang dat werknemers massaal na de corona-crisis vakanties gaan aanvragen. Als het werk weer aantrekt wegen de belangen van de Werkgever zwaarder dan die van de werknemer, waardoor de Werkgever deze vakantie aanvragen mag weigeren.

Je moet je ziek melden als je te ziek bent om te werken. Je hoeft je echter niet ziek te melden als:

  • Je thuis moet werken, omdat het bedrijfspand gesloten is;

  • Je niet kunt werken, omdat je bang bent om het virus te krijgen;

  • Je (milde) klachten hebt en preventief thuis blijft;

  • Als je kind of partner ziek is.

Als je je baan kwijt raakt kun je bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. Deze regels veranderen niet. Vraag zo snel mogelijk (dit kan al 1 week voor je laatste werkdag) de uitkering aan.

Normaal voer je de taken uit die in jouw functieomschrijving staan. Het kan zijn dat onze Opdrachtgever  door de uitbraak van het coronavirus je tijdelijk vraagt om andere werkzaamheden te verrichten, bijvoorbeeld door ziekte van collega’s. Het verzoek om andere werkzaamheden uit te voeren moet wel redelijk zijn. Dit zal per persoon en per situatie verschillen. Probeer hierover goede afspraken te maken met jouw leidinggevende en elkaar tegemoet te komen. Je bent dus niet verplicht, maar in overleg met je leidinggevende dien je er wel samen uit te komen. 

Het is niet de bedoeling dat je wordt verplicht om verlof op te nemen, echter in deze tijden kunnen onze Opdrachtgevers graag willen dat je je vakantiedagen opneemt, ook dit kun je natuurlijk in goed overleg doen om elkaar te helpen. Een Opdrachtgever kan een werknemer niet verplichten om zijn/haar vakantiedagen op te nemen. Gevolg kan wel zijn dat een tijdelijke arbeidsovereenkomst (tijdelijk) niet wordt verlengd als het werkaanbod echt aanzienlijk is gekrompen of geheel wegvalt.  

Kinderopvang is op dit moment alleen toegankelijk voor kinderen van ouders die een vitaal beroep beoefenen. Heb je geen vitaal beroep? Je kunt in deze periode gebruik maken van het calamiteitenverlof (indien hier voldoende reserveringen voor zijn opgebouwd). Je krijgt dan kort de tijd om opvang voor je kinderen te regelen. Tijdens het calamiteitenverlof heb je recht op je normale loon. Lukt het niet om opvang te regelen? Probeer om samen met jouw werkgever naar een oplossing te zoeken, door bijvoorbeeld flexibel om te gaan met werktijden of het opnemen van vakantie-uren.

Veelgestelde vragen Opdrachtgevers

Ook als werkgever ontkomen we niet aan de Coronacrisis. Er zijn  van tal van maatregelen getroffen, maar wat betekenen deze maatregelen voor u als werkgever? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Elke Opdrachtgever van Inspire heeft het Inspire Coronaprotocol voor opdrachtgevers ontvangen. Kunt u deze niet meer vinden? Klik dan hier om het document te downloaden.

De NOW is bedoeld om werkgevers te compenseren die te maken hebben (of krijgen) met een omzetdaling. Met behulp van de NOW kunnen werkgevers medewerkers met een vast- en flexibel contract doorbetalen. De NOW vervangt de regeling met betrekking tot werktijdverkorting. Lees hier alles over de NOW.

Indien u uitzendkrachten via Inspire heeft ingehuurd, dan dient Inspire aanspraak te maken op de NOW regeling voor uw uitzendkrachten, wij zijn immers de werkgever. De toegewezen subsidie van de NOW regeling per medewerker wordt dan verrekend met uw factuur. 

(!) Door de sterke groei van Inspire is de NOW regeling niet of in beperkte mate op Inspire van toepassing (de regeling is op punten nog onduidelijk voor sterk groeiende organisaties). Het is vooralsnog dus nog niet helder of wij een compensatieregeling kunnen aanbieden aan onze Opdrachtgevers voor de inzet van uitzendpersoneel. Zodra wij hier meer duidelijkheid over hebben, dan nemen wij direct contact met u op. Voor vragen of meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de heer I. Gleiser (CEO) via ilja@inspire-group.nl.

Afhankelijk van de Uitzendovereenkomst kunt u direct of op een vastgestelde datum Uitzendkrachten afschalen. Neem hiervoor contact op met uw Client Manager.

De regering roept werkgevers op om haar medewerkers in ieder geval tot en met 28 april 2020 zoveel mogelijk thuis te laten werken. Hebben uw medewerkers geen vitaal beroep, dan dient u ze de mogelijkheid te geven om thuis te werken. Alle werkgevers dienen zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM.

Medewerkers hoeven zich alleen ziek te melden als zij te ziek zijn om te werken. Medewerkers hoeven zich niet ziek te melden als zij:

  • Milde klachten hebben en preventief thuis blijven;        

  • Niet kunnen werken, omdat zij bang zijn om het virus op te lopen;

  • Moeten thuis werken, omdat het bedrijfspand gesloten is;

  • Indien hun partner of kind ziek is.

Bedrijven die verwachten dat zij in de financiële problemen komen door de uitbraak van het coronavirus kunnen aanspraak maken op verschillende steunmaatregelen. Zo kan er uitstel voor het betalen van belasting worden aangevraagd. Meer informatie hierover vind u hier.

Om het betaalverkeer tussen bedrijven op gang te houden kan er een financiering met staatsgarantie worden aangevraagd onder de zogenaamde BMKB regeling. Meer informatie hierover vind u hier.

Voor lopende facturen bij Inspire kunt u een aanvraag doen voor uitstel van betaling. Neem hiervoor contact op met uw Client Manager.

Wij staan voor je klaar!

Ben je werknemer van Inspire en staat je vraag niet op deze pagina of heb je een opmerking?  Mail deze dan naar:

hr@inspire-group.nl

Heeft u als ondernemer of werkgever vragen over de inhoud van deze pagina, mail uw vraag dan naar:

coronavirus@inspire-group.nl

Inspire is een gespecialiseerd uitzendbureau (sourcing specialist) in de klantcontactsector. Onze organisatie is gespecialiseerd in het werven, opleiden en uitzenden van klantcontactmedewerkers en maatwerkoplossingen als Managed Insourcing. Door onze unieke totaaloplossing kunnen wij onze opdrachtgevers volledig ontzorgen op het gebied van klantcontactoplossingen tegen een hoge kwaliteit en scherpe prijs.