Arbeidsmarktmonitor Q3-2023: blijvende krapte, ondanks recessie

Nederland bevindt zich in een bijzondere situatie: ondanks een (technische) recessie blijft de werkloosheid met 3,6% ver onder de kraptegrens van 5%. De totale werkgelegenheid is met 1,9% gegroeid. Ook het personeelsverloop steeg van 4,2% in Q2 naar 4,6% in Q3. Het aantal vacatures nam wel iets af, van 122 naar 114 vacatures per werkzoekende.

Economische laagconjectuur
De Nederlandse economie verkeert nog steeds in een recessie. In het derde kwartaal was er opnieuw sprake van krimp, ditmaal met 0,2%. Bovendien blijkt dat Nederland het in de eerste helft van dit jaar slechter heeft gedaan dan aanvankelijk werd gemeld, waardoor het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar in totaal met 1,1% is afgenomen.

De hoge rente, voortkomend uit inflatiebeheersing, de afkoelende wereldeconomie en het lage consumentenvertrouwen zijn de belangrijkste redenen voor de economische neergang. Bedrijven stellen investeringen uit, en consumenten zijn terughoudender met grote uitgaven als gevolg van de wereldwijde conflicten (dalend mondiaal vertrouwen) en gestegen prijzen.

Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen doet de recessie, anders dan vorige keren, voorlopig weinig pijn. De lonen stijgen nog steeds en de werkloosheid neemt amper toe. Ook het aantal faillissementen is beperkt gebleven. Wat dat betreft is deze recessie bijzonder.

De Rabobank voorziet dat het Nederlandse bbp in 2023 met gemiddeld 0,4 procent groeit en in 2024 met 0,8 procent. Het aantal faillissementen neemt naar verwachting verder toe, maar de arbeidsmarkt blijft krap waardoor de werkloosheid historisch laag blijft.

Ontwikkeling arbeidsmarkt
De werkloosheid in Nederland is in oktober licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Hiermee heeft de lichte toename van de werkloosheid in het afgelopen half jaar zich niet doorgezet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand wel licht toe.

In het derde kwartaal van 2023 is de spanning op de arbeidsmarkt iets afgenomen. Er waren minder vacatures (-12 duizend) en meer werklozen (+16 duizend) dan een kwartaal eerder. De verhouding kwam daardoor uit op 114 vacatures per 100 werklozen. In de voorgaande drie kwartalen waren er nog 122 vacatures op elke 100 werklozen. Het personeelsverloop steeg van 4,2% in Q2 naar 4,6% in Q3: werkenden hebben duidelijk veel zelfvertrouwen in deze tijden van arbeidskrapte. Ook in het derde kwartaal ligt de spanning nog hoog, met meer vacatures dan werklozen. In 2019, het laatste jaar voor het uitbreken van de coronapandemie, lag de verhouding rond de 67 vacatures per 100 werklozen.

Impact arbeidsmarktontwikkeling op bedrijven
Het afgenomen aantal vacatures brengt enige verlichting voor werkgevers die op zoek zijn naar personeel. De arbeidskrapte is echter nog volop aanwezig en zal aankomende jaren blijven zorgen voor een groeiende mismatch op de arbeidsmarkt, stijgende loonkosten en druk op het recruitmentproces.

Over Inspire
Inspire is een gespecialiseerd uitzendbureau en (offshore) outsourcing specialist voor de office & klantcontactsector. Wij helpen organisaties met hun capaciteit en prestatie vraagstukken binnen hun klantcontact omgeving (van front-tot backoffice tot helpdesk) en het optimaliseren van klantcontact processen. De dienstverlening loopt uiteen van recruitment, uitzenden en opleiden van klantcontact personeel tot aan (offshore) outsourcing.

Het nieuwste van ons blog

Inspireer je met onze nieuwste blogposts

Comfort Partners en Inspire Suriname: volledige integratie van processen, organisatie en systemen!

In 2023 maakte installatiebedrijf Comfort Partners, onderdeel van een zeer grote bedrijvengroep, de stap naar...

McKinsey waarschuwt voor extreme arbeidskrapte: Groei offshore-dienstverlening?

De huidige krapte op de arbeidsmarkt kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse economie, waarschuwt...

Inspire event: ‘The Future of Sourcing’

Op donderdag 16 mei organiseert Inspire in samenwerking met WFM-expert Stratex een kennissessie over de...

Waarom kiezen voor Inspire?

De specialist in klantcontact die uw zorgen uit handen neemt!